Hoppa till sidans innehåll

Daniel Engdahl, H43s nya damtränare

24 APR 2016 18:00
Träffa Daniel Engdahl, H43s nya damtränare. Hör om hans framtidsplaner för att nå visionen år 2020 och om alla olika resurser som finns runt laget.
  • Skapad: 24 APR 2016 18:00

Daniel Engdahl
Daniel Engdahl     
H43:s har fått en ny damtränare. Möt Daniel Engdahl i en spännande intervju om visioner, mål och föreningens utveckling.
 
Berätta om dig själv, din bakgrund, i handbollen, etc.
Daniel Engdahl heter jag, är 28 år och kommer från Växjö ursprungligen. Flyttade till Malmö för snart 4 år sedan. Bor tillsammans med min sambo Emma och vår hund mitt stan, men håller på att bygga hus just nu. 
Jag har hållit på med handboll i princip hela livet. Började spela själv när jag var 10 år och spelade tills jag var runt 23. Började som tränare i Växjö HF när jag var 16 för ett pojklag, men har bara tränat tjejer därefter. Har tränat i princip samtliga åldrar från B-ungdom till senior i Växjö.
Strax innan examen på universitetet blev jag kontaktad av Niklas Harris i H65 Höör som frågade om jag var intresserad av att flytta ner till Skåne och bli tränare i H65 vilket jag tyckte lät som en rolig utmaning. Blev huvudtränare för utvecklingslaget H65 Gordies och de duktiga F96-tjejerna. Var även med och hjälpte till i elitlaget på träningar. Återfinns nu i H43 Lund sedan i oktober/november.
 
Vad har du för tränarutbildning, tidigare erfarenhet?
Förutom min universitetsutbildning i Coaching & Sport Management har jag gått samtliga steg på SHF’s tränartrappa och är elitutbildad och har alltså TS3-utbildning. Är inne på min 12:e säsong som tränare.
 
Spelidé?
Grunden lägger vi bakåt i form av ett väldigt hårt och tufft försvarsspel där vi försöker pressa våra motståndare till ett läge där de hamnar i en valsituation, där vi försöker tvinga dem till att ta det sämsta alternativet. Jag vill spela ett snabbt spel med högt tryck i alla faser. Det ska vara roligt att se oss spela handboll!
 
Mycket fart, tryck och fantasi i spelet och utrymme för individuella prestationer. Hög energi både på planen och på bänken. En attityd hos spelarna att kriga och vilja vinna varenda boll och varenda kamp och kämpa till sista sekund oavsett motstånd och resultat.
 
Varför hoppar du på uppdraget som A-tränare för damerna?
Jag har varit i verksamheten kring främst F99 sedan i höstas. När frågan kom upp om att ta över som tränare för damerna och jobba mot vision 2020, som klubben nu landsätter, så kändes det som ett roligt och inspirerande uppdrag.
Spelarunderlaget för de kommande åren ser väldigt bra ut och klubben har stora kullar längre ner i åldrarna. Att få vara med och bygga upp laget från början och ta klubben tillbaka till eliten med främst egna spelare, där klubben backar upp satsningen till 100 % med alla resurser runt omkring, känns som en stor möjlighet och något som inte många klubbar har resurser eller ekonomi till att göra. Det är en satsning som för mig känns trovärdig och som jag känner ett stort stöd från klubbledningen.
 
Berätta om vision 2020
Vision 2020 är en satsning som nu inleds på damsidan, men där ambitionen är att starta upp en likadan satsning även på herrsidan. Vision är att säsongen 2020/21 spela första matchen i damallsvenskan. Detta ska göras med främst egna ”H43-spelare” och A-laget ska vara självförsörjande med spelare från de egna leden underifrån. Damsidan kommer att byggas upp genom en damakademi där A-lag, U-lag, J-lag och A-flickor kommer att ingå och där spelarna utbildas och får tillgång till en rad olika stödfunktioner för att få bästa möjlighet till utveckling. 
 

Hur kopplas A-lag, U-lag, J-lag och A-flickor ihop? Fördelar? Nackdelar?

Samtliga dessa lag kommer ingå i vår damakademi som har en akademiansvarig för att binda ihop allt tillsammans med alla stödfunktionerna kring lagen. Den som är akademiansvarig kommer att ha sportchefen till hjälp för detta för att kunna ge lagen bästa möjligt stöttning. Tanken är att vi ska kunna erbjuda spelare en chans att träna och spela både på en högre och lägre nivå beroende på kunskaper och ambition. Det ska vara möjligt att kunna träna med en högre träningsgrupp för att kunna sporras till att utvecklas ytterligare och på så vis även minska klivet upp när man blir äldre.
 
Det blir mer gränsöverskridande samarbeten och tanken är att vi ska spela efter samma filosofi och på så vis underlätta upp- och nedflyttningar mellan lagen på träningar och matcher. Detta blir en unik möjlighet för tjejerna i damakademin att få ta del av högkvalitativ träning som är anpassad till dem själva och deras egen utveckling. Fysprogram läggs utifrån spelaren själv och vart den står i sin fysiska utveckling och följs också upp individuellt. Allting anpassas för att man ska få optimal utveckling.
 
Berätta om stödfunktionerna runt lagen?
De stödfunktioner som kommer att finnas för samtliga lag i akademin är målvaktstränare, fystränare, sjukgymnast, psykolog och specialtränare i Zoran Roganovic och eventuellt någon mer. Samtliga spelare som ingår i damakademin ska ha tillgång till dessa stödfunktioner. Vår förhoppning är att detta ska få spelarna att stanna i klubben istället för byta till något lag högre upp i seriesystemet.
 

Vilken blir Zoran Roganovics roll kontra dig som A-tränare?

Zoran kommer inte direkt att ha något med matcherna att göra, utan fungera som en talang- och ungdomsutvecklare i klubben ned till A-ungdom. Han kommer att hålla i talangträningar och specialträningar med spelarna för att hjälpa deras individuella utveckling framåt med sin stora erfarenhet, kompetens och kunskap. För mig själv ska det bli jätteroligt att få jobba med Zoran och även lära av honom för att själv utvecklas ytterligare.
 
Anders Berlin
Redaktör

Formulär

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
H43 Lund HF
Arenatorget 2-6
22228 Lund

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info