Hoppa till sidans innehåll

David valde domarkarriären

24 APR 2016 17:07
Klubben har många duktiga ungdomar som valt att bli domare. En populär och redan rutinerad domare är David Resch, som vi ställt några frågor till.
  • Skapad: 24 APR 2016 17:07

davidr

Du är distriktsdomare nu? Vad innebär det?

Att vara distriksdomare innebär att jag dömer på en högre nivå och har lite högre krav ställda på mig när jag dömer samt går utbildning. Jag dömer i dagsläget allt från A-ungdom till div 4. 

Vad har du för utbildning?

Jag har gått 4 utbildningar hittills, två stycken föreningsdomarutbildningar och nu två stycken distriktsdomarutbildningar. Den senaste var "talangsatsningen".

Beskriv talangsatsningen!

Skånes Handbollsförbund har valt att plocka ut ett antal domarpar för att kunna utveckla dessa längre än tidigare. I mitt fall valdes jag och min partner Svante Grönqvist ut och fick möjligheten att spendera en helg i Eslöv under pre-season cupen som var i början av september. Väl där gick vi igenom flera timmar teori samt dömde många matcher tillsammans. Vi hade en delegat som kollade på alla matcher och gav oss kritik i efterhand. Teoridelen är som alltid väldigt givande och bestod denna gång av 3-4 timmars filmvisning där vi diskuterade olika domslut och situationer under matcher som spelats genom åren. Vi hade såklart ett regelprov också, vilket som alltid satte stor press på vilka krav vi måste uppnå. Det gör det enklare för förbundet att se vilka som når upp till den nivå man måste ha för att klara av de svårare matcherna.

Varför blir man domare?

Jag blev domare eftersom jag såg det som det enda logiska steget inom handbollen. Jag har aldrig varit någon speciellt duktig handbollsspelare men har alltid varit väldigt intresserad av dömningen och började redan vid 13 års ålder.

Hur är kvalitén på ledare rent generellt? Är det många som skriker på dig?

Generellt sett är kvalitén helt ok. Det kan ju absolut alltid bli bättre, men jag tycker det har blivit mycket bättre de senaste åren. Ja, det händer ganska ofta att det skriks, men jag försöker att inte ta åt mig av det eftersom många inte riktigt vet vad de gör när de skriker.

Påverkas du av publiken?

Nej, inte medvetet i alla fall. Jag försöker att inte låta någon förälder eller annan i publiken påverka mina domslut.

Vad är det bästa du gjort som domare? Det sämsta?

Det är ingen lätt fråga... Jag tycker oftast att så länge jag gör en bra match och känner att jag inte gjort något större fel så är det det bästa jag kan göra. 

Det sämsta måste ha varit den gång då jag valde att ta en diskussion med föräldrar på läktaren. Efter det lärde jag mig att man aldrig tjänar på att stoppa klockan och börja tjafsa emot. Det gäller bara att känna sig säker på det man dömt! 

Skribent: Anders Berlin

Formulär

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
H43 Lund HF
Arenatorget 2-6
22228 Lund

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info