Hoppa till sidans innehåll

F05 N - ett svårt lag att möta

09 JAN 2018 21:51
Kan man välja bort försvarsövningar och bara koncentrera sig på anfall? Ja, så har det sett ut för F05 N fram till denna säsong. Det är svårare att få dem lika taggade i försvarsövningar i den här åldern, förklarar Dan Schulz, en av lagets tränare.
  • Uppdaterad: 09 JAN 2018 21:55

Några lag i H43 har på gränsen till för få spelare. Med bara 12 spelare i en trupp är man sårbar om någon blir skadad. F05 N hör inte till dem. De har 25 spelare och mer än en gång kommer det tjejer som provtränar hos dem. Med så många spelare blir det enklare att låta spelarna spela på sin egen nivå. F05 N har ett lag i 04 B-serien och ett i 05 B-serien. Spelarna vandrar mellan lagen utifrån sin egen utvecklingsnivå och fysik. Även den som har kommit långt i sin utveckling kan ha svårt i 04-serien om man är kort.

- Vi har hamnat helt rätt i serierna. I 04-serien har vi spelat väldigt jämna matcher. I 05-serien ligger vi på den övre halvan men spelar i år mycket jämnare matcher även i den serien, vilket ger bättre utveckling för alla tjejer totalt sett, säger Dan Schulz.

Började träna försvar först i år
I år kommer tjejerna att få träna mycket försvarsspel. Det är ganska nytt för dem. Fram till den här säsongen har de i huvudsak tränat individuell teknik och offensivt spel, försvar har de hittills prioriterat ner. Dan menar att nu är rätt tid att börja med det.

- Det är mycket mer organisation i försvarsspel och vi har bedömt att det är svårare för dem i de tidiga åren att ta till sig taktiska instruktioner som det mycket handlar om i försvarsträning. Det har varit mycket lättare att motivera dem att träna anfall, medan det varit lite svårare att motivera till försvar.

Den andra delen de fokuserar mycket på just nu är inställning och attityd. De pratar mycket om hur man är en bra lagspelare, att det är viktigt att vara positiv. Ett gäng regler har satts upp som syftar till att man ska vara snälla mot varandra. Och det gäller inte bara mot medspelare utan även motspelare, domare och ledare.

Medan Linnéa Andersson visar tjejerna på ena planhalvan hur de ska ställa sig när de spelar försvar och Andreas Ehn organiserar målvaktsarbete på andra planhalvan, diskuterar vi mod med Dan.

Hur gör man för att hjälpa spelarna att plocka fram modet?
- Problemet som ledare är att vara lagom engagerad. Blir man för engagerad kan man stressa spelaren och då vågar hon inget utan lämnar över ansvaret till medspelarna. Det gäller även de som vanligtvis tar mycket ansvar, resonerar Dan, och berättar hur han hamnade på rätt nivå i kommunikationen med en av tjejerna i helgens match.

- Innan matchen hade vi enskilda samtal. Jag pratade särskilt med en av tjejerna och sade "strunta i hur det går, bara våga". Under de första 10 minuterna vågade hon inte. Jag peppade henne igen i pausen och sade "våga, det gör inget om det blir fel". Då hände det, hon vågade och vände matchen till oss.

En fördel för laget är att man inte är beroende av en jätteduktig spelare utan att det finns många som kan ta ansvar vilket exempelvis visar sig då det är stor spridning på målskyttet när de spelar. Är de 11-12 som spelar gör ofta 9-10 mål. Det gör det lättare för alla att våga. Målen kommer från alla positioner och det är både skott utifrån och genombrott. Det gör dem till ett svårt lag att möta. F05 N går ofta långt i cuper. I Partille Cup i somras förlorade de i slutspelet mot ett av lagen som gick till final. De ledde hela matchen men förlorade till slut med 1 boll. Surt då, men det visar att de är med i toppen i sin årskull.

- Ja, vi är rätt duktiga, erkänner Dan, som är övertygad om att de kommer att lyfta sig ytterligare en nivå när de nu lägger mer fokus på försvarsspel.

Den som vill kolla in tjejerna kan se dem i F05 B-serien nu på lördag, 13 januari kl. 10.00 i Bollhuset och i F04 B-serien på söndag kl. 15.30 i Fäladshallen. I söndagsmatchen möter de ett annat H43-lag.

Spelare:
Alice Sjölander
Astrid Hallstedt
Ava Nora Mokhtari
Chante Balldin
Ebba Fossum Schultz
Ester Ehn
Greta Westerlund
Hanna Andersson
Hanna Thuresson
Ida Johansson
Isabella Garwicz Psouni
Joline Batez
Liv Sjöborg
Matilda Holmqvist
Nadia Augrell
Nova Borg
Sadaf Karimi
Sarina Jamali
Smilla Eklöv
Sofie Andersson
Stella Hoff
Tuva Söderström
Vaka Gadarsdóttir
Valerie Strid
Viola Zhang

Tränare:
Andreas Ehn
Dan Schulz
Linnéa Andersson
Åsa Nerius

Skribent: Heidi Olsson
E-post: Adressen Gömd

Formulär

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
H43 Lund HF
Arenatorget 2-6
22228 Lund

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info