Hoppa till sidans innehåll

Gösta-John Bredberg

15 APR 2020 14:45
På Skärtorsdagen somnade Gösta-John Bredberg in, 85 år gammal, efter en tids sjukdom. Våra tankar går till hans närmaste med hustrun Birgitta och hans sex barn med familjer.

Bild: Johan Wessman, Sydsvenskan
  • Uppdaterad: 15 APR 2020 14:45

I december 1980 greppade Gösta-John ordförandeklubban i H43 Lund när han som vice ordförande tog över efter Nisse Danielsson som då gått bort efter en tids sjukdom.

H43 Lund var vid den tidpunkten en förening som levde på ett starkt personligt engagemang från ett fåtal eldsjälar varav Nisse Danielsson naturligtvis varit en. Gösta-John kom in som en idérik ordförande, handbollspappa såklart men också med en bakgrund från reklam- och marknadsföringsbranschen.

Gösta-John kom de närmsta åren därefter att prägla föreningen med sina projekt där han starkt utnyttjade sin kreativitet, sitt mod och sin vilja att lämna de väl inkörda spåren för att kasta sig ut på oprövad mark. H43 Lund hade då nyligen flyttat till klubbhuset på Nygatan 6 och Gösta-John bidrog till att renovera huset som kom att bli Lunds absolut finaste klubbhus. Gösta-John målade och spikade kanske inte själv men hans idéer och engagemang bidrog i allra högsta grad till finansieringen av renoveringen. Bl a marknadsfördes och såldes tavlor av Åke Arenhill och litografier av Jörgen Fogelquist, dessutom tillverkades och såldes 500 specialtryckta byggstenar, var och en med ett unikt numrerat bevis som visade att man var stolt bidragsgivare till renoveringen av H43 Lunds klubbhus.

När H43 Lund firade 40-årsjubileum 1983 så bjöd Gösta-John, i H43s regi, in Jerusalems Symfoniorkester för en unik konsert på dåvarande Olympen på Sparta. I samband med det arrangemanget gjordes en intervju i Sydnytt med undertecknad efter att vårt handbollslag precis hade genomfört en handbollsträning iklädda frackar för att manifestera den ”tydliga” kopplingen mellan handbollsharmoni och filharmoni.

Gösta-Johns vida kontaktnät innebar också att sponsorintäkterna ökade och att ett mer professionellt marknadstänk fick fäste i klubben. Gösta-John såg även till att näringslivet fick en tydligare representation i styrelserummet. Det var också under Gösta-Johns ordförandeskap som H43 Lund blev gatuköksägare när man förvärvade Meriten som vid den tidpunkten var Lunds mest välkända snabbmatsrestaurang.

Gösta-John engagerade sig även politiskt för Folkpartiet (nuvarande Liberalerna) och de frågor som låg honom varmast om hjärtat var som alla kan räkna ut idrott och kultur. Som ordförande av Kultur- och fritidsnämnden var han initiativtagare till Kulturnatten i Lund, en lysande företeelse som sen har kopierats av många andra städer i Sverige.

Gösta-John, vår blåa handbollsfamilj har blivit en profil fattigare men din energi, din kreativitet och din humor tar vi tacksamt med oss i vårt arv när vi reser vidare mot nya okända mål.

Jonas Brandt

 

Formulär

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
H43 Lund HF
Arenatorget 2-6
22228 Lund

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info