Hoppa till sidans innehåll

I intervjustolen med tränaren Ann Ekvall

24 APR 2016 17:51
Efter en tids frånvaro på grund av armbrott är nu redaktör Berlin tillbaka i intervjustolen. Möt Ann Ekvall, en av våra duktiga och välutbildade tränare!
  • Skapad: 24 APR 2016 17:51

Ann Ekvall

Du är mångårig tränare. Vad har du för utbildning?

Jag började min tränarkarriär redan i början på 1990-talet och gick då de tränarutbildningar som erbjöds då. Sedan jag började som tränare i H43, 2005, har jag genomgått de tre tränarstegen som erbjuds genom Svenska Handbollsförbundet – som har utgångspunkt i barn- och ungdomshandboll och med sista steget som ger kunskap för att leda och träna elitseniorlag.

Har du haft en egen handbollskarriär? Toppar och dalar i den?

 Ja, min handbollskarriär som spelare var som högerhänt höger 6 i Dalhems IF. Jag var en ungdomsspelare som inte hade handboll som högst prio, men höll mig av någon anledning kvar och tränade på någon gång i veckan. Efter en resa med herr- och damlaget till Toronto i Kanada i slutet på 1980-talet (då jag var 20 år) så hamnade handboll och träning överst på prioriteringen.

Som ungdomsspelare är det flickallsvenskan, där jag har för mig vi slutade 3:a som FA-spelare, som får stå för toppen när det gäller att nå resultat. Som seniorspelare kvalade vi till elitserien ungefär sex gånger men lyckades aldrig ta det där sista steget. Men många roliga resor i hela Sverige fick vi – där matcher mot Boden och Umeå tog oss längst upp i Sverige, som tur var med 4 poäng med oss hem.

Annars måste jag nämna alla fantastiska resor som vi gjorde efter (även under ibland) varje säsong tillsammans med spelare och ledare, och som skapade en oerhörd lagsammanhållning. Än i dag finns mina närmsta vänner från laget som spelade ihop i början/mitten på 90-talet. Och roligt är det att träffa alla gamla lagkamrater ute i hallarna eller på cuper – nästan alla är engagerade som tränare i någon av Skånes alla handbollsklubbar.

Hur är en bra ungdomsledare?

En bra ungdomsledare får våra ungdomar att gilla handboll, vilja utvecklas, känna sig viktiga och samtidigt ser till att ha himla kul under tiden.

För att kunna vara en bra ungdomsledare behövs också bra stöd från klubben och föräldrarna till barnen/ungdomarna.

Din träningsfilosofi?

Min (vår) tränarfilosofi har jag utvecklat tillsammans med Pernilla Hed Nilsson under alla de år som vi varit tränare tillsammans i alla de utmaningar, med- och motgångar som vi stött på.

Jag vill vara en tränare som med stort engagemang och glädje utvecklar spelare som är trygga, vågar ta ansvar, har rätt inställning och attityd (inte ger sig, kämpaglöd, vänder motgång till utmaningar) men också spelare som känner sig delaktiga i laget och visar respekt och hänsyn för andra.

Jag vill också som tränare utveckla spelare till att vilja bli bättre och själva kunna äga sin träning och därmed ta ansvar för sin utveckling. Att få en ungdomsspelare att gå från att vara talang till att förstå vad som krävs i eget engagemang och träningsvilja för att nå långt som seniorspelare.

Jag vill också vara en ledare som ser alla spelare, även de som kanske inte just nu har handboll som sitt enda och främsta intresse och en förståelse att det finns många inriktningar i handbollskarriären förutom som spelare, till exempel domare, funktionär, tränare, publik, sponsor.

Vad är det för skillnad på att nivågruppera och att ”toppa” ett lag?

Att toppa laget betyder för mig att man väljer ut ett fåtal spelare som är de som spelar oavsett resultat eller motstånd. Att det är de som får all uppmärksamhet såväl på träning som på match, resten får ”hänga med” och i bästa fall vara bollplank.

Nivågruppering kan för mig innebära att man till exempel tränar samma övning men med olika progression och hur snabbt man går fram med övningen. Med en bra nivågruppering får alla spela såväl i ”A-, B- eller C-” serierna men med olika utmaningar på olika positioner och mot olika motstånd med målet att utveckla spelaren i sin handbollskunskap.

Hur är statusen på F01?

 Statusen är just nu lite för många skador av olika slag. Men också en vilja och inställning att bli bättre och utvecklas tillsammans som lag. Jag har fått chansen att komma in i ett lag där lagets tidigare tränare har gjort ett fantastiskt jobb och utvecklat ett gäng tjejer med många fantastiska handbollskunskaper. Tack Erling, Anna och Malin!

Vi har haft en fantastisk start på säsongen med vinst i Göteborgscup, Hallbybollen och många vinster i seriespel. Dessutom är vi klara för steg 4 i USM för flickor B (01:or) efter sju vinster och en knapp förlust där alla spelare i laget varit med och tagit ansvar både för prestationerna på handbollsplanen som utvecklingen av laganda och sammanhållning.

Nu väntar oss en helg i Stockholm i slutet på mars med fyra tuffa matcher, där bara vinnaren tar sig till finalsteget – vi hoppas såklart det är vi.

För att fira eller slicka såren åker sen en stor del av laget till Island för att träna, spela handboll och uppleva ett spännande land.

 

/Anders Berlin

Skribent: Anders Berlin

Formulär

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
H43 Lund HF
Arenatorget 2-6
22228 Lund

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info