Hoppa till sidans innehåll

Träffa Therese Wallter

16 DEC 2016 12:00
Glädje - Energi - Vilja
Det är tre ord som kännetecknar Therese som är H43s mentala tränare.
  • Skapad: 16 DEC 2016 12:00

Hej Therese Wallter. Du är mental tränare för H43:s A-flickor/pojkar upp till A-lag. Hur blev du det?

H43 hittade mig genom marknadsföring på sociala medier och tog kontakt med mig. På den vägen började vi ett samarbete.

Vad har du för utbildning?

Jag är utbildad på högskolan till Civilekonom med inriktning marknadsföring. När det gäller den mentala biten har jag praktisk utbildning och erfarenhet av tankesättet Framgångshjulet, The wheel of excellence.

Berätta om din framgångsrika handbollsbakgrund!

Jag började spela handboll när jag var 11 år i Vikingarna i Helsingborg, som numera heter OV Helsingborg. Sista året på gymnasiet spelade jag med Kävlinge i Elitserien och efter gymnasiet flyttade jag till Skövde och spelade med Skövde HF. Jag har också spelat i Fredriskhavn (1 år) och Ålborg (2 år) i Danmark och avslutade min elitsatsning i Lugi sösongen 2011/2012. Jag har spelat 44 landskamper, tog EM silver 2010, och spelade ett VM 2009. Jag har 4 SM silver och 1 danskt silver. Jag var linjespelare.

Vad gör en mental tränare?

Jag vill hjälpa till att få individer att utvecklas, prestera och nå framgång. Att skapa tro och beredskap. Att få individen och gruppen att växa. Jag blandar teori med mina erfarenheter för att individerna och gruppen ska få bättre förståelse för hur de själva kan vara med och påverka. De ska bli medvetna om hur de tänker och förhåller sig till olika situationer.

Kollektivt contra individuellt?

Med H43 pratar vi utifrån ett kollektivt perspektiv, men ett lag består av flera individer så det berör också den enskilde individen och hur denne agerar och reagerar.

Vilken nytta gör mental träning? Ge exempel.

Nyttan med den mentala träningen är att hantera plötsliga händelser, störningar, utmaningar på ett bra sätt. Jag vill bland annat att individen och gruppen ska matas med positiva bilder, i sitt sätt att tänka och sitt sätt att prata. Jag vill ta bort ordet INTE. Hjärnan ska tänka Jag kan, den ska slippa Jag kan INTE. Med detta skapar du positiva känslor som du kan ta med dig när du stöter på utmaningar och hinder för att lättare hitta tillbaka till rätt känsla.

Har du fått feedback om framgång för något lag?

När jag spelade i Skövde HF pratade vår tränare mycket utifrån detta tankesätt och spred det till oss spelare. Säsongen 2006/2007 skulle vi tagit hem SM-guldet men lyckades inte knyta ihop det och fick inte till alla delar i Framgångshjulet. Däremot visade sig att tankesättet och förberedelserna inför SM-finalen 2007/2008 gick bra och då tog Skövde HF det efterlängtade guldet.

Lycka till, Therese!

Skribent: Anders Berlin

Formulär

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
H43 Lund HF
Arenatorget 2-6
22228 Lund

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info