Hoppa till sidans innehåll

I-PROTECT


i_protect

Vad är I-PROTECT? 

I-PROTECT är ett forskningsprojekt om handbollsträning med skadeförebyggande och prestationshöjande principer för ungdomar (13-17 år). Projektet är ett samarbete mellan Lunds universitet, LUGI HF, H43 Lund, Skånes handbollförbund och Svenska handbollförbundet. 

Följ oss på Facebook där du kan läsa mer om projektet: www.facebook.com/iprotect.handboll 

 

Projektgruppen I-PROTECT
 
Eva Ageberg, professor, ansvarig forskare, Lunds universitet 
 
Sofia Bunke, universitetslektor, Lunds universitet
  
Jennie Linnéll, projektassistent, Lunds universitet samt förbundsinstruktör i handboll och elithandbollsspelare
  
Patrik Bengtsson, klubbchef LUGI HF
  
Jonas Brandt, ansvarig sportkommittén H43 Lund
  
Emme Adébo, utvecklingsansvarig Handboll Syd 

 

Senaste nytt I-PROTECT, september 2020

Här kommer senaste nytt om I-PROTECT! Följ oss gärna på Facebook där du också kan läsa mer om projektet: www.facebook.com/iprotect.handboll 

I-PROTECT testas i alla ungdomslag säsongen 2020/2021 

Alla ungdomslag (13–17 år) i LUGI HF och H43 Lund är nu igång med handbollsträning med integrerad skadeförebyggande träning! I kursen för ledare ingick teoretisk och praktisk utbildning i skadeförebyggande principer och övningar utifrån ett idrottsmedicinskt och idrottspsykologiskt perspektiv samt genomgång av mobilapplikationen I-PROTECT GO. Varje klubb kom överens om rutiner för implementering av I-PROTECT i lagen.  

Mobilapplikationen I-PROTECT GO utvecklas nu vidare 

Mobilapplikationen I-PROTECT GO är specifikt utvecklad för I-PROTECT. Den färdiga versionen ska innehålla målgruppsanpassade moduler. Modulen för ledare finns. De ledare som genomgått utbildningen har tillgång till appen och testar den nu i sitt/sina respektive lag. Under hösten 2020 ska vi utveckla moduler i appen för spelare, klubbrepresentanter och vårdnadshavare.   

Frågeformulär och intervjuer under säsongen 2020/2021 

Under handbollssäsongen 2020/2021 ska vi undersöka hur I-PROTECT fungerar. Vi kommer att skicka frågeformulär till och/eller genomföra intervjuer med spelare, ledare, klubbrepresentanter och vårdnadshavare.  

 

Frågor och ansvariga 

  • LUGI HF: Patrik Bengtsson (This is a mailto link

  • H43 Lund: Jonas Brandt (This is a mailto link

  • Skånes handbollförbund: Emme Adébo (This is a mailto link

  • Lunds universitet: Eva Ageberg (This is a mailto link), Sofia Bunke, Jennie Linnéll, Karin Moesch 

 

Hälsningar 

Patrik Bengtsson/Jonas Brandt/Emme Adébo/ och projektgruppen I-PROTECT  

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Senaste nytt från I-PROTECT, maj 2020

Vad gör vi nu?

I-PROTECT fortsätter under 2020 och 2021 där vi vidareutvecklar I-PROTECT GO, en mobilapplikation som innehåller skadeförebyggande övningar som är integrerade i handbollsträningen (uppvärmning, handbollsträning, fys-/gym-träning). Övningarna bygger på aktuell forskning, är handbollsspecifika och är framtagna av experter inom idrottsmedicin, idrottspsykologi och handboll samt tränare och spelare.

Fem lag i LUGI handboll och H43 Lund testade en första prototyp av I-PROTECT GO hösten 2019. Under våren 2020 ska vi vidareutveckla övningarna och mobilapplikationen utifrån den återkoppling vi fick av tränare och spelare. Hittills är mobilapplikationen utvecklad för tränare. Moduler till spelare, klubbrepresentanter och vårdnadshavare är under utveckling. Vi ska också utveckla en plan för införande av I-PROTECT utifrån klubbarnas behov och förutsättningar.

Målet är att ta fram ett utbildningspaket med skadeförebyggande träning som sedan ska testas av tränare och spelare i alla ungdomslag (13–17 år) i LUGI HF och H43 Lund säsongen 2020–2021.

Har du frågor så är du välkommen att höra av dig till någon av oss i planeringsgruppen!

Planeringsgruppen I-PROTECT

Kontaktpersoner forskare Lunds universitet

Eva Ageberg, professor, ansvarig forskare

Institutionen för hälsovetenskaper

Telefon: 046-2224943

This is a mailto link

Sofia Bunke, universitetslektor

Institutionen för psykologi

This is a mailto link

Jennie Linnéll, projektassistent

Institutionen för hälsovetenskaper samt förbundsinstruktör i handboll och elithandbollsspelare

 This is a mailto link

 

Kontaktpersoner handboll

Patrik Bengtsson, klubbchef LUGI HF

This is a mailto link

Jonas Brandt, ansvarig för sportkommittén H43 Lund

This is a mailto link

Emme Adébo, utvecklingsansvarig Handboll Syd

This is a mailto link

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------

Senaste nytt från I-PROTECT, april 2019

Vad gör vi nu?

Nu pågår andra delstudien i projektet som grundar sig på resultat från första delstudien. Vi genomför workshops med tränare och spelare där vi testar, utvärderar och vidareutvecklar skadeförebyggande övningar som är integrerade i handbollsträningen. Övningarna grundar sig på aktuell forskning och samlad kunskap från experter inom idrottsmedicin, idrottspsykologi och handboll. De skadeförebyggande övningarna har fokus på både kroppen och knoppen. För kroppen ingår aspekter som allsidig träning, rörelseteknik i hopp, landning och sidoförflyttning, rörelseteknik i kast samt muskelstyrka. För knoppen ingår aspekter som motivation, att vara här och nu samt feedback. Målet är att ta fram ett utbildningspaket med skadeförebyggande träning som sedan ska testas av tränare och spelare i LUGI HF och H43 Lund.

Vad visade första delstudien?

I första delstudien tog vi reda på vad spelare, tränare, vårdnadshavare samt representanter på klubb- och förbundsnivå behöver för att skadeförebyggande träning ska bli en naturlig del av handbollsträningen. Deltagarna tyckte bland annat att det var viktigt att: veta och förstå nyttan med övningarna; ha övningar som är handbollsspecifika, meningsfulla och integrerade i handbollsträningen; veta att skadeförebyggande träning också gör dig till en bättre handbollsspelare och att skadeförebyggande träning ska ingå i klubbens utbildningsplan. Studien är publicerad i vetenskaplig tidskrift och finns tillgänglig via denna länk: https://doi.org/10.1111/sms.13323

I-PROTECT är ett forskningsprojekt om skadeförebyggande träning inom ungdomshandboll (13-17 år) i samarbete mellan Lunds universitet, H43 Lund, LUGI HF och Skånes handbollförbund. Tillsammans utvecklar vi handbollsspecifik skadeförebyggande träning utifrån klubbarnas behov och förutsättningar med aktuell forskning som grund. Målet är att skadeförebyggande träning ska bli en självklar del och rutin i handbollsträningen. I-PROTECT står för ”Implementing injury Prevention training ROutines in TEams and Clubs in youth Team handball”. Forskningsprojektet pågår under flera år.

Har du frågor så är du välkommen att höra av dig till Eva Ageberg eller Sofia Bunke!

___________________________________________________________

 

Uppdaterad: 01 OKT 2020 14:38

Formulär

 

 

 

 

 

 

Postadress:
H43 Lund HF
Arenatorget 2-6
22228 Lund

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info