Hoppa till sidans innehåll

Detta är personuppgift


Vad innebär GDPR

Privatpersoner får en starkare rätt att förfoga över sina personuppgifter, att invända mot att vi som förening använder dem och kan till.

Varje personuppgift som vi samlar in och hanterar ska kunna motiveras och redovisas. Vi ska veta vilka personuppgifter som hanteras och var de finns (t ex på närvarolistor i Sportadmin, Idrottonline för LOK-stöd, i adressboken i mobilen, matchprotokoll och underlag i din dator).

Vi ska kunna redovisa varifrån varje personuppgift kommer, vad den ska användas till och se till att den är korrekt och aktuell.

Den person som personuppgiften gäller har rätt till insyn, och till att begära rättelser och ändringar. I en del fall också rätt att få personuppgifterna raderade (bli sk bortglömd).

Det görs inte längre skillnad mellan strukturerade personuppgifter (ordnade i t ex ett register) och ostrukturerade personuppgifter (t ex uppgifter i löpande text, som i ett mejl), så som i den tidigare personuppgiftslagen. Personuppgifter i, till exempel, mejl, pdf:er och video, faller alltså också under den nya dataskyddsförordningen.

Kraven på datasäkerhet är hårda.  Personuppgifter får inte komma i orätta händer. Dataintrång, förlust av data och obehörigt röjande av data ska anmälas till Datainspektionen.

Detta är en personuppgift

En personuppgift är en uppgift som kan kopplas till en fysisk person. Det mest uppenbara är förstås det man omedelbart tänker på, som namn, adress, personnummer, telefonnummer, mejl, men även sådant som hälsotillstånd, foto eller datorns IP-nummer kan vara personuppgifter.

I vår verksamhet registrerar och hanterar vi många personuppgifter eftersom det ger oss bidrag. Det är viktigt att du har god ordning på hur du hanterar dessa personuppgifter och att du som ledare vet vad som gäller.

Tänk på detta!

Tänk redan nu på personuppgifter som en värdehandling, det vill säga något du ska vara rädd om.

Förvara personuppgifter så att obehöriga inte kommer åt dem genom att alltid använda lösenord på dator/mobil/läsplatta och förvara papper på ett säkert sätt. Personuppgifterna som finns i Sportadmin/IdrottOnline får du endast använda för H43 Lunds verksamhet.

Anmäl omedelbart ev. dataintrång (t ex stöld av pärm/dator/telefon där du har personuppgifter) till H43 Lund.

Läs H43 Lunds integritetspolicy för behandling av personuppgifter. 

Uppdaterad: 25 MAJ 2018 13:10 Skribent: Karin Holm
E-post: This is a mailto link

Formulär

 

 

 

 

 

 

Postadress:
H43 Lund HF
Arenatorget 2-6
22228 Lund

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info